Mirna Peč, 24. 3. 2016

OBVESTILO

Spoštovani starši!

 Obveščamo vas, da se je v oddelku Bobki pojavila peta bolezen, ki sodi med nalezljive otroške bolezni.

Je blaga virusna bolezen, najpogosteje otroška, ki se kaže v glavnem brez povišane temperature, glavni znak pa je osip na koži. Povzročitelj pete bolezni je virus parvovirus B19. Peta bolezen se prenaša s človeka na človeka kapljično po zraku, preko rok ali predmetov in to v tesnem kontaktu v družini, šolah in vrtcih. Lahko se prenese tudi od mame na plod, lahko pa tudi s transfuzijo krvi.

Če ima obolela oseba samo osip (kar je najpogosteje), je kužna v glavnem nekaj dni pred pojavom osipa. Osebe s poškodovanim imunskim sistemom in kakšno drugo kronično infekcijo lahko parvovirus širijo dlje časa. Verjetnost, da se okuži kdo iz ožjega družinskega kroga, v šoli, vrtcu in podobno, je od 10 % do 60 %. Nekje 90 % odraslih je bilo v kontaktu s parvovirusom in ima protitelesa. Prebolela bolezen pušča v telesu trajno imunost.

Simptomi pete bolezni

Po inkubacijski dobi (4 do 20 dni) se najpogosteje pojavi rdečkasti osip na obeh licih, se pa osip pojavlja tudi na drugih delih telesa. Redkeje bolezen spremljajo temperatura, glavobol in cedenje iz nosu. Pri odraslih osipa pogosto ni, se pa lahko pojavijo bolečine v sklepih. Več kot 25  % okuženih nima nobenih simptomov.

Tako kot pri večini kužnih bolezni, so tudi pri peti bolezni možni zapleti, ki se lahko pojavijo pri že prej bolnih osebah, tistih s hemolitičnimi anemijami (anemije, ki privedejo do povečanega razpada eritrocitov) ter tistih z oslabljenim imunskim sistemom (npr. osebe, z rakom ali HIV pozitivne osebe) in  tudi pri nosečnicah.

Zdravljenje  in preventivni ukrepi pete bolezni

Zdravljenje pete bolezni ni potrebno, saj bolezen spontano izzveni. V primeru artritisa in bolečin v sklepih pridejo v poštev zdravila (ibuprofen).Glede na to, da se peta bolezen širi kapljično, so tudi preventivni ukrepi omejeni. Nosečnicam, bolnikom s poškodovanim imunskim sistemom in bolnikom s hemolitičnimi anemijami je priporočljivo izogibanje kontaktov z obolelimi, vsekakor pa naj se izogibajo souporabe jedilnega pribora. Pranje rok je univerzalen ukrep za preprečevanje kužnih bolezni, zato se uporablja tudi pri preprečevanju širjenja pete bolezni. Cepiva za peto bolezen za zdaj ni.

Peta bolezen in nosečnost

Okužba s parvoirusom B19 med nosečnostjo je lahko vzrok težav za plod. Če se mati okuži med nosečnostjo, lahko fetusi razvijejo težko anemijo, še posebej, če pride do okužbe med prvo polovico nosečnosti. V nekaterih primerih je anemija tako težka, da lahko povzroči smrt ploda. Na srečo je približno polovica nosečnic imuna zaradi predhodne okužbe s parvovirusom. Resne težave se pojavljajo pri manj kot 5 % žensk, ki so bile okužene med nosečnostjo.

Viri:  Otroške bolezni – peta bolezen. Dostopno na: http://zastarse.si/2015/05/otroske-bolezni-peta-bolezen/. Pridobljeno 24. 3. 2006.

Lep pozdrav

Pomočnica ravnatelja

Irena Kozlevčar

Dostopnost